Lissabon

Här är en berättelse från semestern i Portugal 1999


Utsikt från hotellet
Tisdag 27/7 1999 klockan 17.00 avreste vi från Arlanda efter en smärre försening. Resan ner tog 4 timmar, men kändes kortare då alla procedurer som skulle gås igenom (servering, o.s.v) tog ungefär en timmevardera att utföra. Vi kom fram till Lissabons flygplats vid niotiden på kvällen och fick kliva in i en buss för transport till terminalen. Efter en ytterligare bussfärd till hotell Penta kunde vi checka in och inta hotellrummet.
Eftersom vi inte kände till staden passade vi på att hoppa på en guidad busstur runt Lissabon som förde oss genom de fyra bydelarna. Längst uppehöll vi oss vid den stora Jeronimokyrkan och den medeltida stadsdelen Alfama. I Alfama gick vi till fots genom de smala gränderna upp till S:t Jorgeborgen. Här hade man den bästa utsikt över staden. Själva borgen var dock till största delen rekonstruerad. Man hade byggt upp ruinen på nytt.

Utsikt över Rossiotorget från S:t Justa, som för övrigt
byggdes av en elev till Gustave Eiffel
På torsdagen hittade vi till S:t Justahissen vid Rossiotorget där dessa bilder är tagna - under
tecknad till höger. Efter
åt hittade vi en mycket charmig restaurant, med namnet Paris. Här blev vi serverade Boeuf Portuguise av ett gäng farbröder som såg ut att vara bröder och som förmodligen ägt restaurangen

Den vackra innergården till Jeronimoklostret
i decennier. Efteråt tog vi oss via Cais de Sodrestationen till Belem för att beskåda klosterdelen av Jeronimokyrkan. Klostret, som var byggt 1452 hade en mycket vacker innergård med symmetriskt klippta häckar och rik ornamentering på väggarna och i övrig utsmyckning.

Torget i Sintra sett från Manuel I:s palats
På fredagen besåg vi den sagoaktiga staden Sintra, ett par mil från Lissabon. Färden gick med buss som slingrade sig upp i bergen. I Sintra tittade vi in i Manuel I:s palats, men hann inte så mycket mer då vi bara hade ett par timmar innan sista bussen tillbaka.

Det mystiska landskapet kring Sintra

Manuel I:s palats
Resten av veckan fram till avresan ägnade vi oss åt bad i Estoril, museibesök på Kakelmuseet och Calouste Gulbenkians museum, samt täta turer till den gigantiska stormarknaden Colombo för att skaffa förnödenheter.

 
Överst på sidan