HTML-kod eller WYSIWYG

Tagga  WYSIWYG  FTP  Internet  Sök på Yahoo

Tagga hemsidor

Överst
En HTML-sida består egentligen bara av ren oformatterad ASCII-text plus så kallade taggar (tags på engelska). Dessa är uppmärkningar som gör att webbläsare som Explorer och Netscape kan identifiera filen som en HTML-sida. På Internet finns flera bra kurser som beskriver hur man taggar, eller kodar hemsidor. Av dessa rekommenderar jag gärna Annica Tigers HTML-skola. Denna skola fungerar såväl för noviser som för mer avancerade HTML-konstruktörer. Det enda som krävs här är ett textprogram, Windowsprogrammet Notepad/Anteckningar liksom programmet Skriv text i Macintosh fungerar utmärkt för detta ändamål. Här finns en HTML-editor för den som vill få ett snabbt resultat.

Här nedan finns länkar till flera bra skolor

HTML
HTML på svenska

WYSIWYG

Överst
För dem som inte har tid eller lust att koda hemsidan för hand är en WYSIWYG-editor ett måste (WYSIWYG betyder What You See Is What You Get). Om man t.ex har tillgång till Frontpage kan man skriva hemsidor nästan lika lätt som worddokument. I Word 97 med senare versioner går det förresten utmärkt att göra hemsidor utifrån färdiga HTML-mallar. Dagens HTML-editorer: Frontpage och Dreamweaver klarar att generera ren kod. Annat var det för några år sedan. Frontpage 97 kunde skapa förvirring i koden om man flyttade textavsnitt på sidan. Men fortfarande har man mera kontroll över slutprodukten om man behärskar konsten att tagga sina egna sidor, och om man tycker att det går för långsamt att koda för hand bör man i alla fall öppna sidan för kontroll i Notepad innan man skickar ut den på nätet. För den som vill gå vidare med JavaScript och DHTML är det dock nödvändigt att behärska HTML.

Att lägga ut sina sidor på nätet

Överst
För att dina sidor skall bli synliga på nätet behöver du ett ftp-program som kan förmedla överföring av dina filer till din internetleverantörs server. Här nedan finns en länk till en sida där du kan ladda ned ett ftp-program. Har du bilder eller andra objekt på dina sidor bör dessa ligga i samma katalog som dina HTML-dokument, alternativt att du hänvisar till den katalog de ligger i och ser till att den katalogen också finns på servern. Om du sedan vill att andra än dem du har lämnat ut din internetadress till skall hitta din hemsida är det en god idé att registrera hemsidan på de välkända sökmotorernas sidor. Härnedan finns några platser där man kan registrera sin hemsida.

Hämta ftp-program:
Ladda ned WS-FTP för Windows
Ladda nedFetch för MacIntosh

Hämta WYSIWYG-program:
Ladda N-View (NVU)

Registrera hos:
SUNETsWWW-katalog
Yahoo! Sverige
WebCrawler

Internet

Överst
Det är inte helt oviktigt att ha en internetleverantör med webhotell om du tänker lägga ut en hemsida, men inte helt nödvändigt heller, Passagen och Tripod med flera sajter tillhandahåller gratis webutrymme, men det kan vara bra att nå sin hemsida även från hemmet. Därför finns det här länkar till tre gratisleverantörer - varför betala för något man kan få gratis - samt till några sajter som härbärgerar personliga hemsidor utan kostnad.

Gratis internetabonnemang hos:
Tiscali
Utfors
SPRAY

Gratis webplats hos:
Passagen
Tripod i England
Yahoo!GeoCities i USA

Överst på sidan